V dnešnej dobe je už veľa vecí, ktoré si denne kupujete v obchodoch, upravených. Tým, že konzumujete geneticky nemodifikovanú, pesticídmi, hnojivami neošetrenú, alebo antibiotikami nechovanú potravu, si môžete byť istí viac-menej len pri domácom chove, či dopestovaní. V súčasnosti rezonuje na verejnosti otázka genetickej modifikácie potravín. Je tento proces prospešný, alebo nám môže uškodiť?
Zmenená genetická informácia
Geneticky modifikované potraviny sú také, ktoré majú svoju genetickú informáciu upravenú prostredníctvom modernej biotechnológie. Dnes tento pojem započula už väčšina ľudí. Čo však znamená genetické inžinierstvo? Genetická modifikácia potravín je proces, kedy sa do genetickej informácie pridá, alebo odoberie a nahradí časť chromozómu v DNA. V dôsledku toho sa upravia vlastnosti plodiny, alebo organizmu na požadovanú podobu.
Prirodzená genetická mutácia funguje už tisícročia
Ľudia už pred niekoľkými tisícročiami prišli na to, že výsledok ich pestovania môže byť lepší, ak budú vysievať krajšie a väčšie semená, či plody. Tiež ich napadlo, že pri rozmnožovaní použijú tie najkrajšie, najsilnejšie a najodolnejšie samce, aby vznikol čo najvydarenejší plod. Takto nejako sa ľudia už pred mnohými rokmi začali zaoberať genetickou modifikáciou. Samozrejme vtedy sa o genetické inžinierstvo nejednalo, v súčasnosti sú na tento účel používané najmodernejšie technológie a vedecké poznatky.
Aký úmysel chce genetická modifikácia dosiahnuť?
Jej vplyv je v prvom rade ovplyvnenie vlastností geneticky upravovaného plodu, či živočíšneho zdroja. Tak vznikajú genetické potraviny, ktoré sa skladajú z normálnych, ale aj/alebo výlučne geneticky upravených zdrojov. Všetci chceme krásne veľké červené rajčiny. Napadlo vás niekedy, prečo sú všetky také krásne a rovnaké? Je to presne preto, lebo sú geneticky upravené.
Mrazuvzdorný zemiak s génom zo severskej ryby
Aj takýto hybrid sa už vedcom podarilo vyrobiť. Potrebovali zistiť, ako by ochránili zemiaky pred mrazom a tak do DNA zemiakov preniesli gén zo severskej ryby. Do kukurice pridali gén z Bacillus thuringiensis a vďaka tomu sama vylučuje látku, ktorá likviduje hmyz, zmutovali tiež repku, či sóju tak, že je odolná voči herbicídom, pričom túto vlastnosť získali od pôdnej baktérie Streptomyces.
Môžu nám geneticky modifikované potraviny uškodiť?
Vedci tvrdia, že chcú vytvoriť potraviny, ktoré by disponovali takými vlastnosťami, ktoré byzvyšovali ich efektivitu, úrodu a prospešnosť. Práve to posledné je otázka, ktorú si kladú mnohí ľudia. Nemôžu nám teda geneticky modifikované potraviny uškodiť? Kritici neustále poukazujú na fakt, že o tejto oblasti sa vie stále veľmi málo a pritom ide o závažný zásah do genetickej informácie živých organizmov a jedincov.
Nevýhody genetických mutácií
Nevýhodou je okrem iného napríklad aj obava o rozvoj alergií. Človek, ktorý je alergický na orechy, môže konzumovať pre neho neškodnú sóju – a nebude vedieť, že tá obsahuje gén z orecha. Vedci vyvinuli mimoriadne odolné plodiny, ktoré je možné pestovať v podmienkach, kde to predtým nebolo možné. V konečnom dôsledku môžu tieto „superplodiny“ predstavovať nebezpečenstvo pre druhovú rozmanitosť a majú neférovú výhodu oproti neupraveným, prírodným plodom.
Ak si chcete byť istí, voľte BIO potraviny
Ak nechcete konzumovať geneticky upravované plody či potraviny, jediné východisko, ako sa pred nimi uchrániť, je napríklad vlastné dopestovanie či chov. To je však v dnešných podmienkach a spôsobe života vo väčšine prípadov vylúčené. Ďalšou možnosťou je prejsť na BIO potraviny,kde je používanie geneticky upravených potravín vyslovene zakázané a prísne kontrolované.