Európska komisia dnes navrhla znížiť emisie skleníkových plynov v EÚ do roku 2040 o 90 % v porovnaní s úrovňou z roku 1990, s cieľom dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Európska spotrebiteľská organizácia BEUC a jej členovia vyzývajú rozhodujúce autority, aby v záujme dosiahnutia tohto cieľa stanovili ako svoju prioritu zavedenie ambicióznych právnych predpisov v oblasti klímy. BEUC tiež vyzýva Komisiu, aby sa venovala potravinám a urýchlene zverejnila dlho očakávané opatrenia na zabezpečenie udržateľnosti našich potravinových systémov.
Generálna riaditeľka BEUC Monique Goyensová uviedla: „Na rozdiel od výziev niektorých politikov teraz určite nie je čas na pochybnosti, akým smerom sa EÚ musí uberať. Teraz je čas, aby rozhodovacie orgány zaviedli nedávno prijaté právne predpisy, priaznivé pre klímu. Stručne povedané, nechceme žiadne cúvanie, potrebujeme dôsledné zavádzanie a ambiciózne budúce iniciatívy. Spomeňme napríklad mobilitu, kde sa po dlhých a náročných rokovaniach minulý rok podarilo zabezpečiť postupné vyradenie automobilov na fosílne palivá do roku 2035. Tí, ktorí rozhodujú, sa teraz musia sústrediť na to ako, a nie či. Aj EÚ má pravidlá na uľahčenie nabíjania elektromobilov zatiaľ len na papieri, takže je načase, aby sa stali pre spotrebiteľov skutočnosťou. Okrem toho treba vypracovať plán, ktorý sa bude týkať nielen automobilov, ale udržateľnej mobility všeobecne.“
Je povzbudivé, že Komisia uznáva – hoci v rukavičkách – úlohu zdravej výživy v procese znižovania emisií. Spotrebitelia sú ochotní zmeniť spôsob stravovania a podieľať sa na boji proti klimatickým zmenám za predpokladu, že udržateľné a zdravé potraviny budú dostupnejšie a cenovo prijateľnejšie. Teraz je loptička na strane budúcej Európskej komisie, ktorá bude musieť urýchlene oprášiť oneskorený návrh zákona o udržateľných potravinových systémoch a predložiť ho na stôl. Takýto zákon musí motivovať priemysel a maloobchodníkov, aby lepšie podporovali spotrebiteľov pri prechode na udržateľnejšie možnosti.
Ak to tí, ktorí prijímajú rozhodnutia, myslia vážne s dosiahnutím klimatických cieľov EÚ, budú potrebovať spotrebiteľov na palube. Aby sa tak stalo, prechod na udržateľnejší životný štýl musí byť jednoduchý, atraktívny a cenovo dostupný. Ak bude tento prechod dobre navrhnutý a zrealizovaný, môže zvýšiť blahobyt spotrebiteľov, či už ide o úsporu nákladov za energiu vďaka zateplenému domu alebo o lepšie zdravie pri konzumácii výživných potravín.
– – –
Stručná správa BEUC Shifting diets for health and climate (Zmena stravovania pre zdravie a klímu), 2024
Ilúzia výberu – Prečo už niekto za vás rozhodol, čo budete mať na obed? – video
Zdroj foto: >Image by Freepik<