Ochrana osobných údajov

Ochrana osobných údajov nielen v čase pandémie (Q&A)

Mobilné aplikácie (streaming, ochrana zdravia a iné, platí pre všetky aplikácie, vrátane nákupných). Prečítajte si odpovede na najčastejšie otázky spotrebiteľov z oblasti ochrany osobných údajov. Q: Môžem svoj súhlas s použitím osobných údajov podmieniť, alebo dať len súhlas na čiastočné použitie mojich osobných údajov? A: Nie, princíp je rovnaký, na aký sme zvyknutí pri všeobecných obchodných podmienkach, súhlas dávame v rozsahu, [...]

#KORONAVÍRUS | COVID-19 a digitalizácia zdravia: päť rizík, o ktorých by ste  mali  vedieť

Sú ľudia, ktorí tvrdia, že umelá inteligencia (artificial  intelligence) bude vždy lepšia ako prirodzená hlúposť, najmä, čo sa rozhodnutí týkajúcich sa zdravia týka. Je však dôležité uvedomiť si aj riziká, ktoré umelá inteligencia predstavuje práve v oblasti zdravotnej starostlivosti. Zoči voči pandémii COVID-19 sme svedkami bezprecedentného používania digitálnych technológií. Video konzultácie s lekármi, aby sme predišli zbytočným fyzickým stretnutiam, sa [...]

#KORONAVÍRUS | BEUC víta výzvu Európskej komisie, aby členské štáty hľadali riešenie, ktoré pomôže cestovnému ruchu a zároveň ochráni práva spotrebiteľov

Európska spotrebiteľská organizácia BEUC víta výzvu európskeho komisára pre spravodlivosť, zodpovedajúceho za ochranu spotrebiteľov, Didiera Reyndersa, aby členské štáty hľadali riešenia problémov cestovného ruchu spôsobené COVID-19, no zároveň tiež  rešpektovali práva európskych spotrebiteľov. Generálna riaditeľka BEUC Monique Goyens uviedla: „Problémy s likviditou v dôsledku COVID-19 nemajú len podnikatelia, ale aj spotrebitelia. Právne predpisy EÚ umožňujú spotrebiteľom žiadať plnú náhradu za [...]

#KORONAVÍRUS | Pandémia je aj testom nášho správania

Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) sa dlhodobo venuje ochrane práv spotrebiteľov a ochrana ich osobných údajov a slobôd je jednou z našich priorít. Preto s veľkým záujmom sledujeme súčasný vývoj plánovaných opatrení na Slovensku, ktoré sa týkajú sprístupnenia lokalizačných dát ľudí nakazených koronavírusom Úradu verejného zdravotníctva SR zo strany mobilných operátorov. Uvedomujeme si, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorá si vyžaduje [...]

Zbavme sa papierových bločkov!!!

Len málo slovenských spotrebiteľov vie o tom, že namiesto tlačených papierových bločkov môžu v predajniach od 1.7.2019 požiadať o zaslanie elektronickej kópie mailom. V odpadkových košoch končia denne tisícky nepotrebných papierových bločkov. No zatiaľ čo pri kúpe auta či mobilu sa oplatí doklad o zaplatení uchovať, pri bežnom nákupe to zväčša nie je potrebné. Predajcovia už vyše pol roka nemajú zo zákona povinnosť fyzicky vytlačiť [...]

Zmena otváracích hodín počas vianočných sviatkov 2019-2020

Vážení priatelia, počas tohtoročných Vianoc budú naše pobočky v Bratislave, Trnave, Košiciach a Poprade od 23.12.2019 do 6.1.2020 zatvorené.  Ďakujeme spotrebiteľom i partnerom za prejavenú dôveru, pomoc, spoluprácu i ústretovosť prejavenú našim aktivitám i kolegom v minulom roku a tešíme sa do skorého videnia v Novom roku 2020. Krásne Vianoce a úspešný štart v kruhu najbližších praje celý tím S.O.S.    

Nová štúdia TACD zistila, že Netflix, Amazon a Spotify porušujú GDPR nerešpektujú súkromie svojich používateľov

Kolegovia z Transatlantického spotrebiteľského dialógu (TACD) dnes zverejnili novú štúdiu, ktorá skúma postupy ochrany osobných údajov spoločností Netflix, Amazon a Spotify z pohľadu legislatívy platnej v EÚ a USA. Správu financovala Nadácia Heinricha Bolla. (viac…)

Aj rok po tom, ako spotrebiteľské združenia podali sťažnosť kvôli GDPR proti spoločnosti Google, zostávajú spotrebitelia stále bez odpovede

Pred rokom, 27. novembra 2018, spotrebiteľské združenia v rámci celej EÚ podali proti spoločnosti Google sťažnosti týkajúce sa porušovania pravidiel GDPR v postupoch sledovania polohy používateľov. Výskum nórskej spotrebiteľskej organizácie Forbrukerrådet ukázal, že spoločnosť ich primäla, aby jej nevedomky odovzdali údaje o svojej polohe a nechala ich v nevedomosti, ako sa tieto údaje používajú. (viac…)

Zásady ochrany osobných údajov (GDPR)

Občianske združenie Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S. Poprad) ako prevádzkovateľ, v zmysle § 19 zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej aj len „zákon“) a čl. 13 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom [...]

Bezplatné poradenstvo spotrebiteľom

Spotrebiteľské poradenské centrá Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) budú vďaka finančnej podpore Ministerstva hospodárstva SR vo výške 25 000 eur aj v roku 2019 (od 1.4.2019 do 31.12. 2019) k dispozícii spotrebiteľom v Prešovskom, Košickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Projekt s názvom Spotrebiteľské poradenské centrum pre Prešovský, Košický, Trnavský a Bratislavský kraj 2019obsahovo, ideovo, personálne, odborne a logicky nadväzuje na rovnaké projekty realizované v prechádzajúcich rokoch 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2018. [...]