Ochrana osobných údajov

Zbavme sa papierových bločkov!!!

Len málo slovenských spotrebiteľov vie o tom, že namiesto tlačených papierových bločkov môžu v predajniach od 1.7.2019 požiadať o zaslanie elektronickej kópie mailom. V odpadkových košoch končia denne tisícky nepotrebných papierových bločkov. No zatiaľ čo pri kúpe auta či mobilu sa oplatí doklad o zaplatení uchovať, pri bežnom nákupe to zväčša nie je potrebné. Predajcovia už vyše pol roka nemajú zo zákona povinnosť fyzicky vytlačiť [...]

Zmena otváracích hodín počas vianočných sviatkov 2019-2020

Vážení priatelia, počas tohtoročných Vianoc budú naše pobočky v Bratislave, Trnave, Košiciach a Poprade od 23.12.2019 do 6.1.2020 zatvorené.  Ďakujeme spotrebiteľom i partnerom za prejavenú dôveru, pomoc, spoluprácu i ústretovosť prejavenú našim aktivitám i kolegom v minulom roku a tešíme sa do skorého videnia v Novom roku 2020. Krásne Vianoce a úspešný štart v kruhu najbližších praje celý tím S.O.S.    

Nová štúdia TACD zistila, že Netflix, Amazon a Spotify porušujú GDPR nerešpektujú súkromie svojich používateľov

Kolegovia z Transatlantického spotrebiteľského dialógu (TACD) dnes zverejnili novú štúdiu, ktorá skúma postupy ochrany osobných údajov spoločností Netflix, Amazon a Spotify z pohľadu legislatívy platnej v EÚ a USA. Správu financovala Nadácia Heinricha Bolla. (viac…)

Aj rok po tom, ako spotrebiteľské združenia podali sťažnosť kvôli GDPR proti spoločnosti Google, zostávajú spotrebitelia stále bez odpovede

Pred rokom, 27. novembra 2018, spotrebiteľské združenia v rámci celej EÚ podali proti spoločnosti Google sťažnosti týkajúce sa porušovania pravidiel GDPR v postupoch sledovania polohy používateľov. Výskum nórskej spotrebiteľskej organizácie Forbrukerrådet ukázal, že spoločnosť ich primäla, aby jej nevedomky odovzdali údaje o svojej polohe a nechala ich v nevedomosti, ako sa tieto údaje používajú. (viac…)

Zásady ochrany osobných údajov (GDPR)

Občianske združenie Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (S.O.S. Poprad) ako prevádzkovateľ, v zmysle § 19 zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej aj len „zákon“) a čl. 13 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom [...]

Bezplatné poradenstvo spotrebiteľom

Spotrebiteľské poradenské centrá Spoločnosti ochrany spotrebiteľov (S.O.S.) budú vďaka finančnej podpore Ministerstva hospodárstva SR vo výške 25 000 eur aj v roku 2019 (od 1.4.2019 do 31.12. 2019) k dispozícii spotrebiteľom v Prešovskom, Košickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji. Projekt s názvom Spotrebiteľské poradenské centrum pre Prešovský, Košický, Trnavský a Bratislavský kraj 2019obsahovo, ideovo, personálne, odborne a logicky nadväzuje na rovnaké projekty realizované v prechádzajúcich rokoch 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 a 2018. [...]

Nehacknutelní – stiahnite si promo pack

Ponuka bezplatných edukačných pomôcok nielen pre školy  V online prostredí, verejne i za scénou, existujú spoločnosti a osoby, ktoré bez toho, aby sme si to všimli, mapujú každý náš internetový krok  a ak sa správne nechránime, dokážu sa napríklad dostať aj k našim kontaktom či fotkám uloženým v mobile a počítači a zneužiť ich vo svoj prospech. Vyskúšajte si bezplatnú online simulačnú hru Nehacknuteľní [...]

Buďte nehacknuteľní

Meno, adresa, email, poloha, história internetového prehliadača či IP adresa. V online prostredí, verejne i za scénou, existujú spoločnosti, ktoré bez toho, aby sme si to všimli, mapujú každý náš internetový krok, a ak sa správne nechránime, dokážu sa napríklad dostať aj k našim kontaktom či fotkám uloženým v mobile a počítači. (viac…)

Google napriek novým pravidlám Únie pokračuje v zbieraní dát o polohe svojich používateľov

Autor: EurActiv.com, Mišo Hudec a Reuters | EURACTIV.com Podľa správy nórskej skupiny pre ochranu spotrebiteľa Google napriek novým nariadeniam Európskej únie pokračuje v zneužívaní dát užívateľov. Výskumy po šiestich mesiacoch platnosti GDPR naznačili upevnenie jeho postavenia na trhu s internetovou reklamou a pokles investícií do start-upov. (viac…)

Nepredávajte svoje dáta lacno

Platí nová smernica na ochranu údajov, známa najmä pod skratkou GDPR, ktorá má zabezpečiť, aby  organizácie, verejné orgány aj súkromné spoločnosti používali naše osobné údaje transparentne a spravodlivo. Osobný údaj je každá informácia, ktorá nás môže identifikovať, teda nielen meno, adresa či e-mail, ale napríklad aj história nášho internetového prehliadača, online identifikátory ako IP adresa alebo súbory cookies, ktoré prezradia, [...]