Konzumácia párkov zvyšuje riziko rakoviny, zistili lekári

január 28, 2012 PacientiPredajcoviaSOSSpotrebitelia

Švédski lekári zistili, že denná konzumácia párkov zvyšuje riziko rakoviny. Podľa nich stačí päťdesiat gramov a riziko je vyššie až o dvadsať percent. 

Údeniny vo všeobecnosti nepatria medzi zdravé potraviny. Raz za čas ich konzumácia by nemusela nikomu ublížiť, horšie je to však u tých, ktorí ich do svojho jedálnička zaraďujú častejšie, ako len príležitostne. Stačí 50 gramov denne a riziko rakoviny slinivky sa zvyšuje o dvadsať percent. Môžu za to dusičnany, dusitany a farbivá. Najviac je ohrozená slinivka, hrubé črevo a konečník, píše na svojej stránke portál ona.idnes.cz.

Práve rakovinu slinivky považujú lekári za najhoršie liečiteľný typ nádorového ochorenia. Úspešnosť liečby je minimálna. “Rakovina slinivky má veľmi nízku mieru úspešného vyliečenia,” varovala autorka štúdie Susanna Larssonová zo Štokholmu.

Lekári zistili, že už pri jednom párku alebo kuse salámy či slaniny denne sa riziko tohto ochorenia zvyšuje o pätinu. Pri konzumácii 150 gramov takéhoto výrobku vzrastie riziko až o 57 percent.

Aj farba veľa nepovie

Ak už predsa len máme chuť na párky, mali by sme si vyberať tie kvalitnejšie. Prísnym predpisom podliehajú napríklad viedenské, spišské, debrecínske či jemné. Je dokázané, že čím menej soli a čím viac mäsa, tým lepšie. Ideálne sú bez farbív a konzervantov.

Dôležitá je na párkoch aj vizuálna stránka. Nemali by byť slizké, lepkavé alebo moc zvraštené. Pri ich stlačení by mali byť pružné a pevné. Čo sa týka farby, tak ich prirodzená je pri viedenských ružová, pri spišských a debrecínskych to záleží od použitej papriky. Ak je však farba príliš tmavá, ide iba o klam výrobcu. U zákazníka chce totiž navodiť dojem, že do nich použil veľa mäsa. Pri ich príprave je tiež dôležité, aby sa párky len prihrievali a nevarili.

Viac na: http://www.aktuality.sk/clanok/200046/konzumacia-parkov-zvysuje-riziko-rakoviny-zistili-lekari/