Najhoršie potraviny roku 2012 v Čechách

január 11, 2013 SOS

F2AF3FD9744D26481C5C1217D1F_h296_w526_m2_bblack_q100_p100_cbnYVTvvH

Česká webstránka www.potravinynapranyri.cz funguje už pol roka. Prinášame vám materiál Lenky Krbcovej, šéfredaktorky serveru Vitalia.cz z 8.1.2013, ktorá sa pozrela na to, ktoré potraviny majú opakovane problémy s kvalitou a v ktorých obchodoch nevidia pleseň, ani keby sa ňou regály zelenali.

Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia v Čechách (SZPI) spustila projekt Potraviny na pranýři v polovici minulého roku. Inšpekcia tu zverejňuje hriešnikov, ktorí sa previnia minimálne v jednej sledovanej kategórii. Sú tu potraviny:

Neakostné – potraviny, ktoré nedodržali predpísané zloženie určené právnymi predpismi alebo uvedené v označení potraviny.

Falšované – o falšovaní potravín sa hovorí, ak je zákazník pri nákupe potravín uvedený do omylu. Napríklad tým, že sú mu zámerne zamlčané dôležité informácie o zložení potravín nebo ich pôvode. Ide tu o protiprávne konanie, ktoré je z pohľadu SZPI omnoho závažnejšie ako prípady nedodržania akosti potravín.

Nebezpečné – Bezpečné potraviny sú také, u ktorých nie je prekročený hygienický limit cudzorodých látok, nie sú v nich použité nedovolené množstvá aditív (tzv. éčok) a sú u nich dodržané mikrobiologické požiadavky stanovené právnymi predpismi. Bezpečnosť potravín môže byť ohrozená aj prítomnosťou cudzorodých predmetov v potravinách, akými sú napr. piesok, škrupinky, črepinky skla a pod.

Na pranýři sú prezentované výsledky kontrol z už uzavretých sporov. Celkom sa tu zatiaľ zišlo 750 prípadov potravín, ktoré by ste vo svojom nákupe videli len neradi. A niekedy ide o skutočné „lahôdky“.

 

Akosť: Problémy má hlavne alkohol, údeniny a mäso

Nálepku neakostné potraviny dostalo od júna minulého roku na 140 potravín a nápojov. Najpočetnejšie je zastúpená skupina mäsových výrobkov, kontrolou neprešlo 26 produktov. Typickým previnením bol akostný nedostatok, kedy trvanlivé salámy, najmä Vysočina a Turistický salám „vykazovali vyššiu aktivitu vody, výrobok sa môže spotrebiteľovi javiť ako málo vysušený,“ uvádza SZPI.

Niektoré potraviny, napríklad kuracie alebo zajačie stehná i hovädzia roštenka, vykazovali známky rozmrazenia a opätovného zmrazenia.

Nekvalitným mäsovým produktom dýchajú na krk liehoviny, na uvedenej webke ich visí 24. Najmä za nadlimitné, hoci zdravie neohrozujúce množstvo metanolu, prípadne za zistený nižší než deklarovaný obsah etanolu.

Ak pridáme k liehovinám 14 nevyhovujúcich vzoriek vín, stávajú sa alkoholické nápoje najmenej istým nákupom, čo sa akosti týka.

Falšovanie: Víno s myšinou a džemy bez ovocia

Falšovaných potravín sa „na pranýři“ zišlo už viac ako 170. Ani v tejto kategórii bohužiaľ „nesklamali“ mäsové výrobky. Až 35 prípadov falšovaných údenín, mäsa, paštét… hlavný nedostatok? Zjednodušene povedané – málo mäsa, veľa vody.

Je známe, že častou obeťou falšovania je med. Potvrdzujú to i zistenia SZPI. Na pranier vystavili 17 výrobkov tejto kategórie. Obvykle obsahujú niečo iné, ako je deklarované na obale, napr. nepovolené farbivá, sladidla, škroby a ďalšie pridané látky.

Kontrolou inšpektorov neprešlo ani 32 vín. Najčastejšie ide o nesprávne uvedený geografický pôvod hrozna, falšovanie prídavkov cukru a vody, dokonca sa vyskytli i neexistujúci výrobcovia. U niektorých vzoriek inšpektori zaznamenali „chuť vína po nežiadúcich mikrobiologických procesoch a myšine“.

Snažia sa aj špekulanti v oblasti lekvárov, džemov a podobných ovocných pomazánok. Časté nálezy? Slivkový lekvár s malým podielom sliviek, jablká miesto borievok a primálo jahôd v džeme.

Bezpečnosť: Nebezpečných potravín bolo viac ako štyristo

K smutnému záveru dôjdeme v poslednej sledovanej kategórii. Ako nebezpečný výrobok bolo vyhodnotených 430 potravín.

V čase metanolovej aféry asi neprekvapí, že veľkú časť nebezpečných potravín predstavujú liehoviny. Takmer 30 vzoriek nevyhovelo predpisom, niektoré obsahovali smrteľné množstvo metanolu, inde inšpektori zistili nepovolené denaturačné činidlá alebo aditíva.

Síce nie tak bezprostredne ohrozujúce život, zato v ohromujúcom množstve, je údaj nebezpečných potravín zo skupiny mäsových výrobkov – je ich takmer 150. Pleseň, zmeškané dátumy spotreby, zapáchajúce mäso v rozklade, lepkavé a slizké povrchy údenín… Vzhľadom k nechutnosti tejto kategórie sme sa pozreli podrobnejšie aj na predajcov týchto pokladov. Vedie Tesco a JIP Východočeská s 11 nálezmi, nasleduje Ahold s 10 produktami, Penny Market a Zľava CZ majú v tejto skupine po 8 previnení.

Predajne ignorujú viditeľné známky kazenia potravín.

Www.potravinynapranyri.cz sa venovali aj tomu, ako sú medzi previnilcami zastúpené jednotlivé reťazce. Je však treba vziať do úvahy fakt, že na veľkých predajcov je lepšie vidieť, ako serveru Vitalia.cz už pred časom potvrdil hovorca SZPI.

Opakované pochybenia sú ale signálom pre spotrebiteľov, že tu niečo nie je v poriadku,“ uviedol Pavel Kopřiva. Predávajúci sa síce bránia mimo iného tým, že za kvalitu predávaných potravín obvykle nemôžu oni, ale ich výrobcovia. Predávajúci je ale tým, kto napríklad nekvalitné výrobky objednáva. Do galérie preto vybrali najmä príklady, kedy bola nebezpečnosť potravín spôsobená nevhodným skladovaním, rozmrazovaním a následným mrazením výrobkov a prípady, kedy personál predajní ignoroval potraviny viditeľne nevhodné na predaj a konzumáciu a pokojne ho ponúkal spotrebiteľom.

TESCO nájdeme na pranýři spolu 88×. V kategórii neakostných potravín má deväť položiek, z toho sa v piatich prípadoch jedná o privátnu značku Tesco. 27× je Tesco zastúpené v skupine falšovaných potravín, 4× opäť privátnou značkou.

Nebezpečných výrobkov má na svojom konte Tesco dokonca päťdesiatdva krát. Predávalo potraviny s okom viditeľnou plesňou, slizké údeniny s kolóniami mikroorganizmov, šalát s listériou, vajcia pokryté trusom, orechy i sušené ovocie plné živých červov a ďalšie zdravie ohrozujúce lahôdky.

KAUFLAND má vyše šesťdesiat položiek. Neakostných potravín je deväť, medzi inými neuspeli napríklad teľacie párky nesúce „značku kvality“ Klasa.

V kategórii falšovaných potravín (celkom 24) Kaufland opakovane bodoval v klamlivom označovaní výrobkov zo sortimentu ovocie – zelenina. Napriek tomu, že regálové etikety hlásali hrdo napr. „čerstvé z České republiky“, na obaloch (šlo napr. o jablká a cibuľu) boli uvedené iné krajiny pôvodu.

Medzi 28 nebezpečnými výrobkami bolo obvyklé mäso a údeniny, orechy a sušené plody, plieseň našla inšpekcia v regáloch s pečivom i zeleninou, ryža tak bola „obohatená“ o živých škodcov.

Prodajne reťazca AHOLD majú rovných päťdesiat nálezov. Neakostných potravín je osem, z toho päť pod privátnymi značkami Albert Quality nebo Euro Shopper. Falšovaných výrobkov nazbieral Ahold deväť, medzi nimi napríklad bagety a žemle s až o štvrtinu zmenenou hmotnosťou.

Tridsaťtri potravín z Aholdu spadlo do skupiny nebezpečných. Ani medzi nimi nebola núdza o vlastné privátne značky reťazca. Inšpektori výrobkom vyčítali okrem iného plieseň a prítomnosť zdraviu škodlivých mikroorganizmov, napríklad u chleba, syrov a mäsových výrobkov, zápach a zmenu farby mäsa.

SPAR má na pranýři spolu tridsať päť potravín. Akostné požiadavky nesplnilo osem kontrolovaných výrobkov, falšované jedenásť, nebezpečných potravín odhalila inšpekcia šestnásť. Vo všetkých kategóriách boli zastúpené i privátne značky Sparu, napríklad ryža plná moľami a larvami hmyzu alebo filé s nižšou hmotnosťou mäsa.

PENNY MARKET nazbieral tridsať dva záznamov, z toho dve neakostné potraviny a desať falšovaných, kedy napríklad u ovocia bolo opakovane uvedených niekoľko rôznych zemí pôvodu, a filety z morských rýb nemali deklarovanú hmotnosť.

I v Penny patrí v prípade nebezpečných potravín (spolu ich kontrolóri na pranýř zavesili dvadsať) k najčastejším mäso, údeniny, orechy a sušené ovocie. Opäť sa neraz jedná o privátnu značku, napr. „Dobré mäso“.

BILLA má spolu dvadsať jeden položiek, z toho tri neakostné, osem falšovaných a desať nebezpečných potravín. Rovnako ako ďalšie reťazce, i Billa sa podieľa na nekvalitných potravinách vlastnými značkami. V kategórii nebezpečných výrobkov ich má hneď niekoľko. Jej Clever popcorn prekročil viac než trojnásobne bezpečný limit pre fumonisiny – mykotoxíny, ktoré sú potenciálnym karcinogénom. Clever kukurica zase bola naložená v nahrdzavej plechovke a hrdza prenikla i dovnútra výrobku.

LIDL má na pranýři výrobky vlastných značiek. Napríklad šunku, ktorá obsahuje menej mäsa, než výrobca deklaroval na obale. Inšpekcia tu tiež našla ryžu, u ktorej bol prekročený limit prípustného obsahu kontaminujúcej látky – olova alebo rolku s viditeľnou plesňou – a to i z dvoch metrov. Lidl spolu štrnásť nálezov, päť neakostných, tri falšované a šesť nebezpečných.

Tento zoznam českých kolegov neznamená, že v predajniach s viacerými nálezmi nekúpite i kvalitné potraviny. No dobre ilustruje prístup obchodníkov. Alebo ako uviedol hovorca inšpekcie: „Jedna údenina po záruke môže byť náhoda, no ak sa u nejakého reťazca tento problém opakuje, pôjde najskôr o bežnú praktiku.“

Viac na: http://www.vitalia.cz/clanky/nejhorsi-potraviny-roku-2012/