Imazalil sa ako účinná látka používa v porastoch plodín ako fungicíd proti vzniknutým mykózam, ale využíva sa aj pri pozberových úpravách s funkciou podobnej konzervačnej látky hlavne pri citrusových plodoch a banánoch. Údaj o konzervačnej látke alebo inýchchemických látkach použitých v pozberovej fáze musí byť uvedený v označení potraviny. V maloobchodnej fáze, kde sa tovar ponúka na predaj konečnému spotrebiteľovi, tento údaj musí uviesť obchodník, v prípade nebalených potravín, na výveske v blízkosti predávaného tovaru alebo v označení balenej potraviny na obale. Imazalil pri konzumácii vo vyšších dávkach je karcinogénny. Každoročne sa vypracováva ročný plán odberu vzoriek na kontrolu reziduí pesticídov v potravinách a pre zaujímavosť prikladáme správu za rok 2011 (za 2012 ešte nie je uverejnená), kde získate informácie o predmetných kontrolách a výsledkoch.
Najnovšie články
- Dnes je Deň Zeme, strávte ho bez plastov…22 apríla, 2024
- Deti ako zraniteľní spotrebitelia potrebujú väčšiu ochranu nielen na TikToku15 apríla, 2024
- Spotrebiteľský Newsfilter – apríl 202412 apríla, 2024
- Európsky parlament podporuje zlepšenie cezhraničného presadzovania GDPR10 apríla, 2024
- Počet produktov s environmentálnou značkou Ecolabel rekordne rastie10 apríla, 2024