fbpx

Členské štáty EÚ pred pár dňami schválili aktualizáciu pravidiel o roamingu, ktorou sa ich platnosť predlžuje do roku 2032 a zároveň sa zavádzajú aj ďalšie vylepšenia, z ktorých budú mať prospech najmä spotrebitelia. Nové pravidlá vstúpia do platnosti od júla tohto roku. Okrem pokračujúceho zákazu poplatkov za roaming budú musieť telekomunikační operátori, ak to bude technicky možné, poskytovať spotrebiteľom pri roamingu rovnakú kvalitu služieb, ako keď sa nachádzajú vo svojej domovskej krajine. Spotrebitelia, ktorí v súčasnosti využívajú roaming, sú totiž často umiestňovaní do sietí s nižšou rýchlosťou.

Spotrebitelia budú tiež lepšie chránení pred šokmi z vyšších účtov, ktoré môže spôsobiť neúmyselné pripojenie k mobilnej alebo satelitnej sieti mimo EÚ, ku ktorému dochádza, keď sa napríklad nachádzajú blízko hraníc s krajinou mimo EÚ, v lietadlách či na lodiach. Telekomunikační operátori budú musieť spotrebiteľom poskytnúť informácie o možných nákladoch v prípade pripojenia k takýmto sieťam a poskytnúť im aj jednoduchý návod, ako sa z nich odhlásiť.

Ursula Pachl, zástupkyňa generálnej riaditeľky Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC), uviedla: „Toto rozšírenie a zlepšenie roamingových pravidiel EÚ je jedným z najväčších úspechov EÚ pre spotrebiteľov. Zákaz poplatkov za roaming v rámci EÚ zostane zachovaný a spotrebitelia budú mať teraz pri roamingu nárok aj na rovnakú kvalitu služieb ako doma, čo skutočne oceníme najmä pri cestovaní. Je to jedna z preukázateľných výhod, ktoré ľuďom ponúka jednotný trh EÚ.“

Veľkým problémom pre spotrebiteľov na telekomunikačnom trhu EÚ však ostávajú náklady na hovory a správy v rámci EÚ v prípade, že z domovskej krajiny voláte alebo posielate správy niekomu v inej krajine. Napriek zavedeným stropom sú poplatky za tieto hovory často premrštené a neodrážajú skutočné náklady telefónnych operátorov na ich spojenie. Zákonodarcovia EÚ to uznali a vyzývajú Európsku komisiu, aby tento problém do roku 2024 odstránila.

BEUC a spotrebiteľské organizácie v ňom združené tiež požiadali Komisiu, aby si obavy spotrebiteľov a zákonodarcov EÚ vypočula a zakázala roamingové poplatky za hovory a správy v rámci EÚ uskutočnené z domovskej krajiny.

Ursula Pachl dodala: „Zavolať niekomu do inej krajiny je často neúmerne drahé, a tieto vysoké náklady sú navyše často úplne neopodstatnené. Je najvyšší čas ukončiť túto prax účtovania vysokých poplatkov, keď spotrebitelia volajú niekomu v inej krajine EÚ. Zníženie nákladov za hovory a správy v rámci členských krajín EÚ je dôležitým, no stále chýbajúcim kúskom skladačky jednotného trhu EÚ.“

Spotrebiteľský newsfilter

Spotrebiteľský newsfilter

Vážení čitatelia tohto oznamu,

prednedávnom sme pre Vás začali vydávať online Spotrebiteľský
mewsfilter, kde nájdete všetko
dôležité, čo by ste ako moderní
spotrebitelia mali vedieť, aby ste nesadli na lep
podvodníkom a
šetrili svoje peňaženky vďaka výhodným a ekologickým nákupom.


Ak Vás táto prolematika zaujíma, prihláste na na odber nášho mesačného newsfiltra.

Vopred ďakujeme.

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek S.O.S. Poprad