Šokujúce testy kečupov: Sú z jabĺk a plesnivých paradajok!

október 24, 2011 PacientiPredajcoviaSpotrebitelia

Testy preukázali, že obľúbená pochúťka  sa často nevyrába z paradajok, a keď, tak sú plesnivé.

Máte radi kečup? Vaše deti chcú kečup pomaly i k bábovke? Máme pre vás šokujúcu informáciu: Skúšky, ktoré urobil časopis dTest ukázali, že v testovaných výrobkoch bola zistená prítomnosť mykotoxínov a u niektorých boli objavené i pesticídy!

Test na prítomnosť mykotoxínov, ktorý svedčí o tom, že časť použitých paradajok bola nahnitá či plesnivá, nedopadol dobre. Vo všetkých 22 testovaných kečupoch boli mykotoxíny objavené! „Aj keď išlo len o stopové množstvá, svedčí to o tom, že výrobcovia si s kvalitou surovín ťažkú hlavu nerobia,“ komentuje výsledok šéfredaktorka časopisu dTest  Ida Rozová. Hodnotenie prítomnosti pesticidov, látok na tlmenie a hubenie škodcov, síce dopadlo o niečo lepšie, v deviatich vzorcoch boli objavené tiež.

Kečup z jabĺk, cibule, karotky a škrobu

V prvej skúške, kedy sa zisťoval podiel paradajok v kečupe, šesť výrobkov dostalo nedostatočnú. Vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva, ktorá sa týka minimálneho podielu paradajkovej suroviny v kečupe, sa niektorí výrobcovia snažia alibisticky obchádzať úpravou názvu na kečupová omáčka. Napríklad Tesco value Mild Ketchup, Kečupová omáčka jemná a Tomato Kečupová omáčka jemná. „ Ako sme zistili, paradajky sa v kečupe najčastejšie nahrádzajú lacnejšou jablkovou dreňou, karotkou nebo cibuľou, bežný je i pridávanie cukrových sirupov zo škrobu či modifikovaných škrobov,“ uvádza Rozová.

Viac paradajok, lepšia chuť

Senzorické hodnotenie sa zameralo nie len na celkovú chuť, ale aj na vzhľad, konzistenciu, farbu a intenzitu paradajkovej chuti. Ukázalo sa, že čím vyššie množstvo paradajok kečup obsahuje, tím lepšiu má chuť. Rôzne náhrady alebo korenia sa prirodzenej chuti paradajok nemôžu vyrovnať.

Ktoré sú najlepšie?

Výsledky testu ukázaly, že kvalitné kečupy nemusia byť vôbec drahé. Najlepšími výrobky v testu boli Kečup sladký, extra (50 Kč / 1 kg), značky Kand a Kečup jemný (40 Kč / 1 kg), značky Lidl Mikado.

Naopak, dva z troch najdrahších výrobkov, Heinz paradajkový kečup jemný (88 Kč/1 kg) a Tesco Organic/Bio paradajkový kečup (96 Kč / 1 kg) získaly len uspokojivé hodnotenie,“ uzatvára výsledky Rozová.

… mykotoxíny – Takmer všetky poškodzujú pečeň a obličky a negatívne pôsobia na imunitný systém. Niektoré sú dokonca i karcinogénne. Môžu spôsobiť aj odumieranie svaloviny a poruchy krvného obehu, ktoré po dlhšom čase môžu viesť k odumieraniu končatín.

… pesticídy – Látky, ktoré môžu pôsobiť toxicky na vývoj nervovej sústavy. Poškodenie vývoja mozgu môže byť vážne a nezvratné. Pesticídy zvyšujú riziko vzniku leukémie u detí. Mnoho pesticídov má schopnosť narušiť hormonálny systém človeka. Súvislosť medzi pesticídmi a Parkinsonovou chorobou ukázala štúdia izraelských vedcov.

[poll id=”2″]