fbpx

Prečítajte si, akú teplotu by ste mali mať v chladničke, aby si potraviny v nej zachovali svoju čerstvosť čo najdlhšie.

Sezóna grilovania je v plnom prúde, no ak je vo vašej chladničke príliš teplo, burgre či šalát sa pokazia skôr, ako sa vôbec dostanete k ich príprave. 

Zároveň tiež nie je žiadúce, aby teplota vo vašej chladničke klesla natoľko, že vám ráno v mlieku plávajú kúsky ľadu alebo v nej nájdete zmrznuté listy kapusty.

Ako teda  teplotu v chladničke nastaviť a udržať ju v pre zdravie celej rodiny bezpečnej výške?

Prečo na správnej teplote záleží?

Ak chcete svoje potraviny v čo najlepšej forme udržať čo najdlhšie, teplota v chladničke by sa mala pohybovať v rozmedzí od 0° do 5°C.

Pri teplote nad 8°C už riskujete svoje zdravie, pretože škodlivé baktérie sa v potravinách začnú rýchlo množiť. Práve 8°C je všeobecne známa hraničná hodnota pre rýchly nárast množstva mikróbov.

Ak si nie ste istí či vaša chladnička chladí v rozmedzí správnej teploty, zvážte kúpu teplomera, v obchodoch ho nájdete aj za menej ako 10 eur.

Nie je vždy jasné, čo hodnoty namerané na termostatoch niektorých chladničiek vlastne znamenajú a teplomer vám tak môže zabezpečiť pokojný spánok.

Aj keď má vaša chladnička digitálne ovládanie, ktoré vám umožňuje nastaviť žiadanú teplotu, existujú chladničky, u ktorých je vnútorná teplota iná ako na displeji panela.

Aj stabilita teploty je dôležitá

Teplé leto sa môže pohrať aj s teplotou vo vnútri chladničky, čo je ďalší dôvod prečo je teplomer dobrou voľbou.

Niektoré chladničky nedokážu udržať stabilnú teplotu, keď ortuť teplomera počas horúceho dňa stúpa, a teplé počasie kompenzujú prílišným chladom vo vnútri.

Pri testoch chladničiek spotrebiteľské organizácie namerali v chladničke aj -3°C. Nielenže kvôli tomu stúpne vaša spotreba energie, no musíte byť veľmi opatrní aj pri príprave mäsa na grilovanie, pretože potrvá dlhšie, kým sa správne prepečie.

Zároveň vo viacerých chladničkách bola nameraná teplota 10°C a viac stupňov. Pri tejto teplote napríklad listy kapusty veľmi rýchlo zvädnú.

Nepretržitá teplota na úrovni dvojciferných čísel umožňuje teplomilným baktériám množiť sa, čo ohrozuje kvalitu a bezpečnosť mäsa a rýb.

Tipy ako udržať v chladničke bezpečnú teplotu

  • Neprepchávajte ju: Neplňte svoju chladničku tak, že sa jedlo na jednej poličke dotýka poličky nad ním. Zabraňuje to správnej cirkulácii vzduchu, teplota v niektorých častiach chladničky rastie a teplomilné baktérie si ľahšie nájdu cestu k potravinám.
  • Nedojedené zvyšky nechajte vychladnúť: Ak do chladničky vložíte teplé jedlo, teplota v nej stúpne. Predtým, ako jedlo do chladničky vložíte, ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, no nenechajte ho vonku viac ako pár hodín.
  • Skontrolujte tesnenie na dverách: Odtrhnuté alebo zdeformované tesnenie zabraňuje riadnemu zatvoreniu dverí, čím sa dovnútra dostane teplý vzduch a teplota v chladničke sa zvýši.
  • Vyčistite kondenzačné cievky: Prach nahromadený na kondenzačných cievkach im zabraňuje riadne znižovať teplotu. Zvyčajne sa nachádzajú v zadnej časti chladničky, niekedy na jej dne. Niekoľkokrát za rok ich vyčistite, aby vaša chladnička mohla pracovať správne.

 

Spotrebiteľský newsfilter

Spotrebiteľský newsfilter

Vážení čitatelia tohto oznamu,

už onedlho pre Vás začneme vydávať online Spotrebiteľský newsfilter, kde nájdete všetko dôležité, čo by ste ako moderní spotrebitelia mali vedieť, aby ste nesadli na lep podvodníkom a šetrili svoje peňaženky vďaka výhodným a ekologickým nákupom.

Ak Vás táto prolematika zaujíma, prihláste na na odber nášho mesačného newsfiltra. Vopred ďakujeme.

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek S.O.S. Poprad